I tu, quin tipus de periodista ets?

En el món periodístic, no hi ha una sola manera de fer-ho bé. Cada periodista té una mirada pròpia, una veu diferent i una habilitat especial que el fa únic.

Però saber quina és aquesta habilitat no sempre és fàcil. Sovint, quan comencem a formar-nos o a treballar en aquest sector, ens preguntem: “Què se’m dona bé?” o “Com puc destacar?”. A Radiofònics, creiem que reconèixer el teu estil és el primer pas per construir una carrera sòlida. Per això, hem identificat diferents perfils periodístics segons les habilitats més habituals entre els professionals. I per inspirar-te, els hem relacionat amb docents de la nostra escola, tots ells periodistes en actiu que formen part de Radiofònics i alguns són docents del màster de periodisme a Barcelona, el Màster 360 en Ràdio i Televisió. Tots ells representen maneres molt diferents, i igualment vàlides, de viure la comunicació.

Per què és útil conèixer el teu perfil com a periodista?

Identificar quin tipus de periodista ets et permet:

  • Enfocar millor la teva formació
  • Triar els formats que s’adapten millor a tu (ràdio, tele, podcast, informatius, magazines…)
  • Detectar fortaleses i àrees de millora
  • Ser més autèntic en la teva manera de comunicar
  • Guanyar confiança davant del micro i la càmera

Els 8 perfils més habituals entre periodistes

El periodista carismàtic

Et mous amb naturalitat davant la càmera? Tens magnetisme i connectes fàcilment amb l’audiència?

Nuria Marín és el teu referent. Presentadora en múltiples canals de televisió, destaca per la seva energia, espontaneïtat i capacitat de generar complicitat amb l’espectador. A les seves classes ensenya com destacar en formats televisius i d’entreteniment.

El periodista detectiu

Tens una curiositat infinita, persistència i capacitat per connectar punts?

Samanta Villar encarna aquest perfil. El seu estil compromès, directe i incisiu ha ajudat a visibilitzar realitats sovint silenciades pels grans mitjans. Transmet als alumnes la importància d’anar més enllà dels titulars.

El periodista pedagògic

Ets capaç d’explicar temes complexos de manera clara i entenedora?

Helena Garcia Melero, presentadora de Tot es mou a TV3, combina rigor i empatia. La seva habilitat comunicativa ajuda l’audiència a entendre l’actualitat sense simplificacions. A l’aula, fomenta una comunicació clara i responsable.

El periodista empàtic

Escoltes amb atenció, generes confiança i connectes emocionalment amb les persones?

David Balaguer, periodista a RAC1, TV3, Ràdio 4 i betevé, és el coordinador del Màster 360, destaca per la seva sensibilitat i capacitat d’escolta. Amb ell, l’alumnat aprèn a fer entrevistes profundes i a posar les emocions al centre de la narració.

El periodista directe i efectiu

Xavi Coral, presentador del TN Migdia, és un comunicador directe i potent, amb una trajectòria sòlida dins dels formats informatius. Al llarg dels anys, ha sabut connectar amb l’audiència gràcies al seu to proper i la seva gran capacitat d’anàlisi. Transmet claredat, seguretat i eficàcia en cada intervenció.

El periodista estratègic

T’agrada analitzar el context, anticipar escenaris i entendre les conseqüències?

Neus Sala, directora del pòdcast ¿Por qué matamos?, és una periodista que combina anàlisi, pensament crític i narrativa. A l’aula, ensenya a construir relats amb profunditat i perspectiva.

El periodista creatiu

Sergi Caballero, presentador i editor d’Hora 14 de SER Catalunya, és expert en storytelling creatiu. A més de ser clar i concís —perquè així és com s’han de donar les notícies—, ha demostrat tenir creativitat en molts moments a l’hora de fer-ho. Això és el que fomenta a les seves classes: innovació amb claredat i notícies amb estil propi.

El periodista de dades

Ets analític, meticulós i t’agrada explicar històries amb xifres i context?

Manel Alías, excorresponsal a Moscou de TV3, actualment és el presentador de ‘Catalunya nit’ a Catalunya Ràdio. Centra la seva feina en la precisió i el coneixement profund. Aporta una mirada informativa i fonamentada, fins i tot en escenaris difícils.

La clau: combinar habilitats

No cal encaixar perfectament en un sol perfil. El periodisme no és blanc o negre. La realitat és que la majoria de bons professionals combinen elements de diferents estils. Pots ser empàtic i estratègic, carismàtic i analític. De fet, aquesta combinació d’habilitats és la que et farà destacar i adaptar-te a diferents formats i contextos.

Com treballar el teu estil en un màster de periodisme a Barcelona?

Al nostre màster de periodisme a Barcelona, Màster 360 en Ràdio i Televisió, combinem la pràctica real amb l’autoconeixement. Des del primer dia, l’alumnat treballa en estudis de ràdio i platós de televisió, amb formacions que inclouen directe, guió, edició, producció i expressió oral.

A més, t’acompanyem a descobrir quin estil et defineix més i com treure’n profit. No cal que encaixis en un sol perfil: la majoria de professionals combinen habilitats de diversos tipus. L’important és reconèixer què et fa únic.

Preguntes freqüents (FAQ)

  • Què passa si no em reconec en cap perfil?
    És normal al principi. El màster t’ajudarà a descobrir-lo a través de la pràctica.
  • Puc canviar d’estil amb el temps?
    Sí. El perfil pot evolucionar segons el tipus de mitjà, experiència i inquietuds personals.
  • He de triar entre ràdio o televisió?
    No. Al nostre màster treballes totes dues disciplines, i pots descobrir on et sents més còmode.

 

Si t’apassiona la comunicació i vols dedicar-te al periodisme, el primer pas és descobrir com ets com a professional. El nostre màster de periodisme a Barcelona, Màster 360 en Ràdio i Televisió, està pensat per ajudar-te a fer aquest camí amb formació pràctica, mentors en actiu i un entorn real de ràdio i televisió.

Troba la teva veu. Descobreix el teu estil. Construeix la teva carrera amb nosaltres.