Les cinc claus d'una entrevista perfecta
"Fer bones preguntes no és suficient", David Balaguer ens descobreix les veritables claus per a fer una bona entrevista.
Dur a terme una bona entrevista és una habilitat essencial en el periodisme i la comunicació i és per això que els estudiants del Màster 360 en Ràdio i Televisió ho posen en pràctica amb diferents exercicis durant els seus estudis. Recentment, han pogut produir i entrevistar al plató de televisió a Radiofònics a diferents personalitats com Carles Tamayo, Laura Grau, Albert Bermúdez i Andrea Vilallonga.
David Balaguer, periodista, docent i coordinador del Màster 360 de Radiofònics, destaca cinc claus fonamentals per a dur a terme una bona entrevista. Tant si estàs entrevistant un expert per a un reportatge, com a una persona pública o un líder empresarial, l’èxit de l’entrevista depèn d’una bona preparació i execució. David Balaguer resumeix així les 5 claus:
Escolta activament i adapta’t
“Si escoltes a un convidat i mentre ell parla ja estàs pensant en la següent pregunta, vas malament, has d’escoltar, potser amb aquesta resposta ja t’està responent a altres preguntes que tens preparades”, explica David Balaguer. A més a més, afegeix “el guió d’una entrevista és volàtil, és un guió que en qualsevol moment es pot evaporar, poden canviar l’ordre de les preguntes, hi ha preguntes que poden quedar anul·lades, l’adaptabilitat del periodista és clau”.
Per tant, segons David Balaguer, la definició de l’entrevista és l’escolta. Sense escolta no hi ha una bona entrevista. No et limitis a seguir un guió rígid; si l’entrevistat menciona alguna cosa interessant, atreveix-te a aprofundir-hi amb preguntes de seguiment. La flexibilitat és fonamental perquè l’entrevista es converteixi en una conversa autèntica i dinàmica.

No et limitis a seguir un guió rígid; si l’entrevistat menciona alguna cosa interessant, atreveix-te a aprofundir-hi amb preguntes de seguiment. La flexibilitat és fonamental perquè l’entrevista es converteixi en una conversa autèntica i dinàmica.
“A vegades, el que passa en una entrevista és que no estem prou concentrats i deixem escapar perles. Saps quan tens un fil a la camisa? Que el pots tallar o estirar. A vegades s’ha de saber quan estirar i això et porta informació clau”. La concentració i l’escolta activa són imprescindibles en qualsevol entrevista.
Genera un ambient de confiança
L’èxit d’una entrevista depèn en gran manera de l’ambient que creïs. Un entrevistat que se sent còmode i respectat donarà respostes més sinceres i enriquidores. Per aconseguir-ho, mostra interès genuí, manté contacte visual i evita interrupcions innecessàries. L’empatia i la cortesia sempre seran els teus millors aliats.
“Saber crear un bon ambient és fonamental, però molts estudiants em pregunten com fer-ho. Una forma de fer-ho és iniciar amb preguntes més senzilles, per entrar en matèria i, així es desenvolupa l’entrevista, pots anar-hi afegint complexitat”. David Balaguer comenta que si comences una entrevista amb una pregunta complexa o conflictiva, el convidat pot posar-se a la defensiva des de l’inici i això pot portar a no compartir informació durant l’entrevista.

Investiga a fons l’entrevistat
Abans de seure davant del teu entrevistat, és crucial conèixer qui és i què ha fet. Investiga la seva trajectòria, les seves opinions prèvies i el seu camp d’especialització. Això no només et permetrà formular preguntes més intel·ligents, sinó que també t’ajudarà a evitar errors o preguntes que l’entrevistat ja ha respost en nombroses ocasions. A més, demostrar interès i coneixement genera confiança i millora la qualitat de la conversa.
Fes preguntes curtes, directes i ben estructurades.
Les millors entrevistes són aquelles en què l’entrevistat se sent còmode expressant-se lliurement. Per aconseguir-ho, formula preguntes obertes que convidin a la reflexió i al desenvolupament d’idees. En lloc de preguntar “T’ha agradat el projecte?”, opta per “Quins aprenentatges has extret d’aquest projecte?”. A més, organitza les preguntes de manera lògica perquè l’entrevista flueixi amb naturalitat.
David Balaguer comenta que la major part d’alumnes quan comencen el màster cometen els errors clàssics d’un entrevistador que comença:
- Fan preguntes llargues.
- Dubtar a l’hora de fer les preguntes
- No començar les preguntes amb frases com ara “la següent pregunta que et volia fer”, “també et volia preguntar”…
- No fer preguntes amb introduccions amb grans preàmbuls, grans introduccions.
- No fer preguntes en les quals ja estàs oferint la resposta
Controla el temps i el ritme
David Balaguer també explica que una entrevista ben conduïda ha de tenir un ritme equilibrat, “no passis massa ràpid d’una pregunta a una altra sense permetre que l’entrevistat desenvolupi les seves idees”. Alhora, és important evitar que s’allargui massa en les seves respostes i perdi el focus de la conversa. Com a entrevistador, el teu rol és guiar la conversa de manera efectiva i assegurar-te d’obtenir la informació rellevant.
Qui és David Balaguer?
David Balaguer és formador a Radiofònics des de fa 15 anys. Periodista i escriptor amb més de 25 anys d’experiència en ràdio i televisió, col·labora com a periodista a RAC1, RTVE i Betevé. Va començar a Ràdio Barcelona i va destacar a “El món a RAC1” amb la secció “El món irreal”. Ha col·laborat en programes com “El suplement”, “Divendres” i “Planta baixa”, i ha publicat el llibre El digestiu de la veritat. Amb un estil crític i humorístic, s’ha consolidat com una veu rellevant en el periodisme català, abordant amb ironia i sensibilitat qüestions d’actualitat i cultura.

Vols treballar en comunicació? Vols aprendre a fer entrevistes d’èxit que generin impacte?
Informa’t sobre el nostre Màster 360 en Ràdio i Televisió i els nostres cursos sobre periodisme, ràdio i televisió.