Què fa un productor de ràdio?
A la ràdio, les veus que arriben a l’oient són només la punta de l’iceberg. Darrere de cada programa, cada entrada en directe i cada entrevista telefònica hi ha una figura clau. És la persona que organitza, coordina i soluciona. Es tracta del productor o productora de ràdio. Una professió tant invisible com imprescindible perquè la màgia del directe funcioni.
Al màster de ràdio i televisió de Radiofònics, els estudiants conviuen des del primer dia amb aquesta figura. La coordinació del màster va a càrrec de Laia Prats, periodista amb anys d’experiència com a productora del programa Versió RAC1, presentat per Toni Clapés. Es tracta d’un dels espais més escoltats de la ràdio catalana.
Ara, la Laia Prats és la productora del Màster 360 en Ràdio i Televisió. La seva visió professional i exigent marca la pauta d’un màster 100% pràctic. Els estudiants posen en acció tot el que han après als estudis de ràdio i platós de televisió de l’escola.
Què fa realment un productor de ràdio?
El productor és qui planifica, articula i executa tot el que envolta un programa. No es limita a “estar al darrere”. És qui fa que tot funcioni. Les seves funcions inclouen:
- Dissenyar el contingut i l’estructura del programa.
- Coordinar-se amb locutors, tècnics i convidats.
- Organitzar l’escaleta i preveure els imprevistos.
- Resoldre situacions en directe (perquè sempre n’hi ha).
- Supervisar la logística, els temps i els mitjans tècnics.
Com explica Laia Prats des de la seva experiència a Versió RAC1, “una bona productora ha de saber què passarà… i també què pot passar si tot falla. Cal estar dos passos endavant i un a l’aire.”

Quines habilitats ha de tenir un productor o productora de ràdio?
Ser productor o productora de ràdio no només exigeix formació. També cal desenvolupar un conjunt d’habilitats que es perfeccionen amb la pràctica:
- Organització i planificació
- Escolta activa
- Capacitat de reacció
- Comunicació clara
- Criteri editorial
- Serenitat sota pressió
Segons Laia Prats, l’habilitat clau és saber coordinar-ho tot amb claredat. Cal que tot quedi ben tancat i documentat. Cometre errors com confondre el dia d’un convidat, no reconfirmar o no deixar constància de qui havia d’entrar pot desfer una escaleta. Tot això pot condicionar el directe.

Més enllà del guió: sensibilitat i criteri
La producció no és només planificació. També és sensibilitat. Cal saber quan tallar una secció, com cuidar un convidat nerviós o quan deixar que el directe flueixi sense posar pressa al rellotge.
“T’has de portar molt bé amb tota la gent de premsa i comunicació de productores, discogràfiques… La relació personal és la que fa la diferència. És el que farà que t’ofereixin o no un convidat per una entrevista.” Per tant, un productor ha de saber generar i cuidar les relacions.
Primers passos per ser productor de ràdio
Laia Prats recomana no donar mai res per perdut, “tot s’ha d’intentar. No perquè hagis de produir una persona molt famosa has de pensar que no hi tindràs accés. Sempre has de partir de la base que ho pots aconseguir. Com a mínim, intentar-ho.”
També deixa clar un punt clau: la cartera de contactes te l’has de fer tu. No hi ha una base de dades màgica. Tampoc hi ha una llista de telèfons d’experts o VIPs a la teva disposició amb milers de contactes oberts a agafar-te el telèfon. Inicialment potser et dona un cop de mà un altre productor, però ben aviat t’has d’espavilar i construir la teva agenda.
Una anècdota real de producció
La Laia Prats ens explica una anècdota de producció. “Una vegada va haver-hi un tifó al Maresme. Al programa on jo treballava em van demanar que trobés algú a qui se li havia anat volant la casa.
Vaig haver de trucar al bar del poble, moure’m per allà… Va ser tot un repte. Una producció molt complicada.
Finalment, sí que vam trobar un veí i vaig poder-hi parlar. En una situació de catàstrofe, és molt difícil localitzar i parlar amb la gent.”
Aquesta experiència mostra com la producció sovint exigeix instint, rapidesa i una gran capacitat d’adaptació.

I tu? Tens ànima de productor/a?
Si ets dels que prefereixen coordinar abans que improvisar… Si saps escoltar millor que interrompre… Si t’avances als problemes en lloc de reaccionar tard…
Potser la producció de ràdio és el teu lloc.
A Radiofònics formem professionals del món del periodisme, la ràdio i la televisió. Dins d’aquest univers, hi ha perfils que brillen amb la seva capacitat de comunicació davant del micro. Però també hi ha perfils que destaquen per la seva visió global, organització i capacitat de fer que tot funcioni.
El Màster 360 de Ràdio i Televisió està pensat per detectar i potenciar els dos perfils. Tant els que volen ser locutors o presentadors com els que descobreixen que el seu lloc és a la producció.
Coordinar des de darrere del vidre potser no té la mateixa visibilitat que parlar en directe. Però sí que té el mateix protagonisme.
Màster de periodisme, ràdio i televisió
Si t’apassiona aquest món, no ho dubtis. Aquest màster de periodisme no és només per als que volen parlar. És també per als que volen —i fan possible— que tot surti bé.